top of page
harvavuori7.jpg

Harvavuoren jyrkänne on noin 30 metriä korkea.

Harvavuori

 

Kermajärven läntisimpiin lahtiin kuuluvan Harvalahden etelärannalla on Harvavuoren jylhä kalliojyrkänne. Kallioseinä on 30 metriä korkea ja toistasataa metriä leveä, ja se ulottuu lippamaisesti veden ylle. Kallion ominaisuuksista voi päätellä melko varmasti, että Harvavuori on ollut peuranmetsästyspaikka.

 

Harvavuoressa on erkoista ulkonäön ja koon lisäksi myös sen vahva kaiku. Sopivan matkan päästä tuotettu ääni kimpoaa lähes puhtaana takaisin, mikä antaa niin ikään hyvän syyn olettaa, että vuori on ollut pyhä paikka. Kalliojyrkänteen juurella on myös noin 10 metriä pitkä ja pari metriä korkea tunneliluola. 

 

Professori Pentikäisen teorian mukaan Harvavuorella voisi olla initiaatiopolku, jossa kokelaat ovat joutuneet kulkemaan luolan läpi ja sitä kautta kiipeämään kalliota ylös.

 

Myös nimistö viittaa sekä vanhaan asujaimistoon että mahdolliseen pyhään paikkaan. Harvavuoren juurella on kaksi pientä saarta, joita kutsutaan Mustasaariksi. Nimi voi viitata saarten tummaan kallioon tai tummatukkaiseen, saamelaisperäiseen väestöön. Harvavuorta vastapäätä, toisella puolen Harvalahtea on myös Ukonlahti.

 

Harvavuoren päällä on myös erikoinen hahmokivi, joka muistuttaa luonnollisen kokoista norppaa. (MK)

Karttalinkki

Videot

Jyrkänteen juurella on tunneliluola. Suuaukko näkyy koivun takana.

Näkymä luolan suuaukolta.

Harvavuoren edustalla on Mustasaaret.

Harvavuoren laella on kivettynyt norppa.

bottom of page