Alttarmäen pohjoisella rinteellä on näyttävä luonnon kivipöytä, joka tasapainoilee kallion reunalla. Se on vahva ehdokas Alttarmäen nimen alkuperäksi.
Alttarmäki (Haapalahti)
Haapalahden Alttarmäen nimen alkuperä ei ole tiedossa, mutta nimestä voi päätellä, että kyseessä on vanha pyhä paikka.
Alttariehdokkaita mäellä on runsaasti. Mäen etelänpuoleisella, Kermajärveä kohti laskevalla rinteellä on nimittäin lukuisia huomattavan kokoisia siirtolohkareita.
Matkaseitojen latauspiste?
Monia rinteen lohkareita yhdistää erikoinen piirre, että niiiden päällä on etelän ja järven puoleiselle reunalle asetettu pieni laattakivi. Lohkareen ja laattakiven jäävästä turpeesta voi päätellä, että kivet eivät ole paikoillaan jääkauden jäljitlä, vaan ne on nostanut paikalleen ihminen. Toisaalta sammal ja turve laattakivien ympärillä on niin paksua, että kivet ovat selvästi olleet paikallaan vähintään vuosikymmeniä ja luultavasti vuosisatoja, ellei -tuhansia.
Yksi selitys laattakiville on, että ne ovat niin sanottuja matkaseitoja eli uhrikiviä, joita kuljettiin mukana metsästys- ja kalastusretkillä. Matkaseitoja pyhitettiin asettamalla ne ikään kuin latautumaan isomman, kiinteän seitakiven päälle.
Pohjoisalttari
Yksi nimenantaja Alttarmäelle voisi olla myös pohjoisrinteelle. Mäen pohjoispuolella on nimittäin yli 25 metriä korkea jyrkänne. Sen partaalla on noin kymmenen metriä pitkä, laakea laattakivi, jonka reuna ulottuu useita metrejä kallion laidan yli. Se on helppo mieltää myös alttariksi.