top of page
149.jpg

Kurikkalahden jalkakivi näkyy selvästi tielle.

Kurikkalahden jalkakivi

 

Teksti: Mikko Keinonen

Kermanrannassa, Kurikkaniementien vieressä on mäen päällä näyttävä siirtolohkare, joka näyttää valmiilta vierimään sadan metrin päässä lainehtivaan Kermajärveen.

Kun kiveä katsoo lähempää, huomaa, että sitä kannattelee keskeltä kaksi aluskiveä. Aluskivet ovat paikallaan todennäköisesti jääkauden jäljiltä, mutta ei ole täysin poissuljettua, että ihminen olisi kiveä muokannut. 

 

Lohkareen alle jää jopa vaivoin ihmisen mentävä ryömintätila, joten on mahdollista, että kivi on ollut myös inititaatiopaikka.

Kiven alle jää myös lippaluola, joka on riittävän iso antaakseen suojaa useammallekin ihmiselle. On siis hyvin todennäköistä, että kiveä on käytetty ainakin väliaikaisena majapaikkana.

Kermanrannan alueelta ei ole tehty kiistattomia arkeologisia löytöjä, mutta on oletettavaa, että järven suojaisat lahdet ovat olleet käytössä jo kivikauden ajalla. Lähellä on myös muita lupaavia kohteita, kuten Kurikkalahden luolasto, Kolperin jalkakivi, mahdollinen rituaalipaikka ja Juutilanvuoren kasvokivi. (MK)
 

Lähialueen muita kohteita
IMG_0602.jpg
150.jpg
152.jpg

Jalkakiven aluskivet ovat paikallaan todennäköisesti jääkauden jäljiltä, mutta on mahdollista, että ihminen on osaltaan auttanut.

Voimakkaasti käsitelty kuva, jossa maalaus erottuu luonnollista selkeämmin.

bottom of page