top of page
Linjasaaren lapinraunio

Teksti: Mikko Keinonen

 

Kermajärven saaristossa Kermanselän pohjoislaidalla sijaitsevassa Linjasaaressa on suuri pronssikautinen röykkiöhauta eli lapinraunio. Se on kooltaan noin 8 m x 5 m, ja se sijaitsee saaren länsipäässä.

 

Kuten suurin osa löydetyistä lapinraunioista, myös Linjasaaren röykkiöhauta on osin tuhottu. Kiviä on heitetty pois paikoiltaan, ja haudan keskellä on selvä kuoppa. Lapinraunioita on yleisesti ryöstetty, koska kyläsepät etsivät – ja usein myös löysivät – haudoista metallia.

Haudan lähimaastossa on myös kivikehä, jota on arveltu käräjäkiviksi.

Linjasaaren lapinraunio on yksi Heinäveden kolmesta arkeologisesta kohteesta, jotka on arvioitu valtakunnallisesti merkittäviksi. Kaksi muuta ovat Linjasaaren naapurissa sijaitsevan Hoikansaaren lapinraunio ja Pienen Vihtarin Kalmosaari.

Lapinrauniot ovat todennäköisesti päälliköiden tai shamaanien hautoja. Ne ovat tyypillisesti kallion tai mäen laella paikassa, josta on suora näkymä veteen. Haudat on myös yleensä sijoitettu veden taakse asutuksesta nähden.

 

Lapinraunioita on Kermajärven saarista löydetty yhteensä viisi: Linjasaari, Hoikansaari, Hentulansaari, Vahtisaari ja Pieni Vahtisaari. Lisäksi Heinävedeltä on löytynyt mahdollisia lapinraunioita Iso-Vihtarin Pukkisaaresta ja Vaaluniemestä.

Linjasaaren ja Hoikansaaren lapinrauniot sattuvat täsmälleen Kermajärven etelärannalla sijaitsevan Juutilanvuoren kasvokiven katseen linjalle. (MK)

Aiheeseen liittyviä videoita
Heinäveden pyhät paikat: Linjasaaren lapinraunio
Heinäveden pyhät paikat: Linjasaaren käräjäkivet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Käräjäkivien arvoitus
Lapinraunio

 

P1010800.jpg

Linjasaaren lapinraunio on kookas ja näyttävä.

Lapinraunion lähellä on myös mahdolliset käräjäkivet.

bottom of page