top of page
pirunpesä kalkatuskivi.jpg

Pirunpesän kalkatuskivi on kiilattu niin, ettei se soi, koska soittaminen voi vahingoittaa kiveä.

Pirunpesä

 

Teksti: Mikko Keinonen

 

Lepikkomäessä sijaitseva Pirunpesä on vanha tarinapaikka ja todennäköinen rituaalipaikka. Itse “pesä” on mäen laella makaava, yli 10 metriä pitkä ja korkeimmillaan 6-7 metriä korkea siirtolohkare, jonka alla on halkeamaluolia ja myös noin kahdeksan metin mittainen tunneliluola, joka tosin on liian pieni aikuisen mentäväksi.

 

Tarinan mukaan kiven luona on asunut Piru, jolla on myös peloteltu alueen lapsia. On kuitenkin todennäköistä, että Piruun viittaava nimi on tullut käyttöön kristinuskon mukana. Kirkolla oli tapana antaa Piru-nimiä pakanallisina pitämilleen vanhoille pyhille paikoille.

 

Erikoisin kohde Pirunpesässä on sen kupeessa makaava kupera kalkatuskivi, jonka saa keikuttamalla pitämään kovaa jyrinää. Kalkatuskiven historia ei ole tiedossa, mutta se on todennäköisesti toiminut ainakin merkinantolaitteena, sillä varsinkin harvemman puuston aikaan kiven ääni on kantanut kauas Kermajärvelle.

 

HUOM! Kalkatuskivi on kiilattu niin, ettei se soi, eikä kiilaa kuulu poistaa, koska kivessä on hiushalkeama ja soittaminen voi vaurioittaa kiveä. (MK)

pirunpesä mäyränpesä.jpg
20220820_143509758.jpg
pirunpesän piru.jpg

Kvartsisulkeuman muodostama kuvio lohkareen kyljessä muistuttaa kasvoja. 

pirunpesä rikkijäkälä.jpg

Päälohkareen alla on runsaasti rikkijäkälää, mikä voi viitata veren tai rasvan valuttamiseen.
 

pirunpesä kvartsilouhos 2.jpg

Pirunpesän kupeesta on lohkottu kvartsia.

pirunpesä punainen kiviaines.jpg

Parinkymmenen metrin päässä on toinen siirtolohkare, jonka alla on pieni luola. Lohkareen alla on myös vettä.

bottom of page