top of page
Juutilanvuoren kasvokivi

 

Heinäveden kirkonkylän uimarannan vieressä on kallioharjanne, joka nousee noin 30 metriä yli järven pinnan. Harjanteella ei ole kartassa virallista nimeä, mutta lähiseudun asukkaat tulevat sen nimellä Juutilanvuori.

 

Harjanteen laella on noin neljä metriä korkea, pari metriä leveä ja nelisen metriä pitkä, maisemaa hallitseva kivipaasi. Lohkare on joka suunnasta selvä maisemadominantti, mutta mielenkiintoisin kulma kiveen on järven puolelta, sillä sieltä käsin kivessä erottuu varsin selvät, luonnon muovaamat kasvot.

 

"Kasvojen" alalaidassa on kiven kohoumista muodostuva suu, ja kiven keskivaiheilla – anatomisesti oikealla paikalla – on halkeama, joka muistuttaa suljettuja silmiä.

Kiven kasvosivu on varsin suora, minkä ansiosta on mahdollista määrittää kasvojen katseen suunta. Tällä perusteella vaikuttaa, että kasvot katsovat suoraan Hoikansaareen ja Linjasaareen, joissa kummassakin on iso lapinraunio. Tästä voi olettaa, että kasvokivellä ja lapinraunioilla on mahdollisesti yhteys.

Kasvokiveen liittyy myös näkijän välittämä aikalaiskertomus, jonka mukaan kiven läheisyydessä on asunut pronssikautinen heimo. Tämä kertomus sitoo myös Hoikansaaren kasvokiveen. Tätä tarinaa avataan enemmän Mikko Keinosen kesällä 2024 valmistuvassa essee-elokuvassa Juuret syvällä kivessä. (MK)

Lähiseudun muita kohteita


bottom of page