Kytöjoen kalliomaalaus
Teksti: Mikko Keinonen
Kytöjoen maalaus on heksagrammilta eli kuusisakaraiselta tähdeltä näyttävä punamultakuvio. Se on kallion eteläseinässä noin 100 metrin päässä Kytöjoesta. Seinä on jonkin verran ulkoneva, ja maalauksen päällä on pieni lippa, joka suojaa maalausta jossain määrin sateelta.
Maalauksen ikää ei ole pystytty määrittämään. Heksagrammia ei esiinny Suomen kalliomaalausaineistossa, minkä vuoksi maalauksen on arveltu olevan peräisin historialliselta ajalta. Tosin kuva on tulkittu myös majavaksi, mikä sopisi alueelle hyvin, sillä Kytöjoessa on vahva majavakanta.
Vaikka maalauksen aihe on erikoinen, on myös seikkoja, jotka viittaavat esihistorialliseen alkuperään:
-
Maalauksen tekniikka näyttää olevan sama kuin kivikautisissa kalliomaalauksissa. Toisaalta maalaus on ollut riittävässä suojassa sateelta säilyäkseen tuhansiakin vuosia.
-
Maalauksen kohdalla on myös hyvin vahva kaiku, mikä on yleinen piirre kivikautisissa maalauksissa.
-
Merkille pantavaa on sekin, että Kytöjoen seudulla on selviä merkkejä kivikaudelle ulottuvasta asutuksesta. Noin 1,5 kilometrin päässä maalauksesta, Kytölahden Hiekkaniemestä, löytyi syksyllä 2022 neljä asuinpainannetta, kvartsi-iskoksia ja toistakymmentä pyyntikuoppaa. Vajaan kolmen kilometrin päässä maalauksesta, Polvilamminvuoren juurella, on myös luola, jossa on iso kvartsilouhos.
Kalliomaalauksen löysivät Veli Hokka ja Mikko Keinonen toukokuussa 2023. (MK)