top of page
IMG_0251.jpg

Hoikansaaren lapinraunion keskeltä on purettu kiviä, koska kyläsepät ovat etsineet haudoista metallia.

Hoikansaaren
lapinraunio ja uhrikivi

Kermajärvessä on kaksi Hoikansaarta, ja ne ovat vieläpä varsin lähellä toisiaan. Niistä pohjoisempi on Kermajärven pohjoispuolen saariston eteläisellä reunalla, noin neljä kilometriä koilliseen Heinäveden satamasta.

Pohjoisemmassa Hoikansaaressa on myös pronssikautinen hautaröykkiö eli lapinraunio, yksi Heinäveden kolmesta valtakunnallisesti merkittäväksi luokitellusta arkeologisesta kohteesta. Kaksi muuta saman luokituksen saanutta kohdetta ovat naapurisaari Linjasaaren lapinraunio ja Pienen Vihtarin Kalmosaari.

Hoikansaaren lapinraunio on saaren itäpäässä kallion laella. Hautaröykkiö on halkaisijaltaan noin viisi metriä, ja sen keskeltä on kaivettu kiviä pois. Asialla lienevät olleet kyläsepät, jotka etsivät – ja usein myös löysivät –lapinraunioista metallia 1700- ja 1800-luvulla.

Hoikansaaren erikoisuus on haudan vieressä oleva uhrikivi. Se on noin metrin mittainen kupera laattakivi, jonka muodossa voi nähdä nuolenkärjen tai syöksyvän petolinnun. Kiven vieressä on kuoppa paikalla, josta kivi on selvästi paikalleen käännetty. Kiven kääntösuunnan perusteella on selvää, että kiveä on kääntänyt ihminen, koska jääkausi olisi siirtänyt sitä eri suuntaan.

On myös mahdollista, että kiveä on jonkin verran muokattu, mutta sitä ei voi sanoa varmaksi, koska leikkauspinnat ovat jo himmenneet.

Haudan kiviröykkiön vieressä on myös pieni uhrilähde – tai tarkemmin sanoen kallion koloon muodostunut allas, jossa on useimmiten vettä muulloin kuin kesän kuumimpaan aikaan.

 

Arkeologi Timo Miettisen mukaan lapinraunion ja uhrikiven yhdistelmä on ainutlaatuinen tunnettujen suomalaisten lapinraunioiden joukossa. Vieressä oleva uhrilähde tekee paikasta vielä merkittävämmän, koska vanhan käsityksen mukaan veden kautta aukeaa yhteys aliseen.

Kermajärven saarista on löydetty tähän mennessä viisi lapinrauniota. Hoikansaaren lisäksi niitä on Linjasaaressa, Hentulansaaressa, Vahtisaaressa ja Pienessä Vahtisaaressa.

Hoikansaaren lapinrauniolla näyttää myös olevan yhteys neljän kilometrin päässä Kermanselän toisella puolella olevaan Juutilanvuoren kasvokiveen, sillä kasvokivi katsoo täsmälleen Hoikansaarta kohti. (MK)

Videot

Lähiseudun muita kohteita
P1010791.jpg

Lapinraunion vieressä on uhrikivi, joka muistuttaa nuolenkärkeä tai syöksyvää kotkaa tai haukkaa.

P1010794.jpg

Uhrikiven kärki osoittaa suoraan kohti hautaa.

P1010796.jpg

Haudan vieressä on myös uhrilähde.

Lapinrauniolta on kaunis näkymä Kermajärvelle.

Hoikansaari on pääosin mäntykangasta.

bottom of page