top of page
IMG_0614.jpg

Kerivuoren luolista suurin on kalliota vasten nojaavan siirtolohkareen alla. Sen sisäkorkeus on yli kolme metriä.

Kermanrannan (mahdollinen) rituaalipaikka

Kermanrannassa, noin 200 metrin päässä Heinäveden satamasta, on luonnontilainen mäntykangas, jossa on lukuisia erikokoisia siirtolohkareita. Joukossa on useita maisemadominantteja, jotka herättävät huomiota sekä muodollaan että koollaan. Kiviketjun keskimmmäinen on yksi isoimmista, ja se sijaitsee pienen metsäaukion laidalla. Kiven kohdalla on myös varsin voimakas kaiku.

 

Kiviketjun muodon perusteella voi esittää hypoteesin, että paikalla on voinut olla uhripolku. Tätä hypoteesia tukee myös, että kiviketjun eteläpäässä, kolmen kallion reunalla olevan kiven ryhmän kainalossa, on halkaisijaltaan noin metrin mittainen pyöreähkö kalkatuskivi. Vastaavanlainen on myös parinsadan metrin päässä Kolperin jalkakivi lähimaastossa.

 

Rituaalipaikan puolesta puhuu myös, että alueella on runsaasti muita muinaisen asutuksen tunnusmerkkejä. Varsinaisia arkeologisia löytöjä alueelta ei ole kuitenkaan tehty, joten asutusta voi pitää vain todennäköisenä, ei varmana. 

 

Yksi selvimmistä asutuksen merkeistä on mahdollisen rituaalipaikan läheisyydessä oleva suuri, noin 5 m x 4 m x 3 m -kokoinen siirtolohkare, jonka sivussa on potentiaalinen kvartsilouhos. (MK)

Karttalinkki

Lähiseudun muita kohteita

Lohkareryhmän edessä on sammalen alla noin metrin levyinen kalkatuskivi.

bottom of page