Koukunvuoren "Uhrikivi" seisoo kallioharjanteen laella.
Koukunvuoren jalkakivet
Teksti: Mikko Keinonen
Etelä-Heinäveden Koukunvuorella, Heinäveden reitin varrella ja lähellä Koukunpolvea, on Heinäveden ensimmäinen virallisen statuksen saanut jalkakivi. Se on jopa merkitty karttaan nimellä Uhrikivi, mikä on perimätiedon mukaan perua nimityksestä, jonka kirjailija Juhani Aho antoi kivelle kalastaessaan seudulla yli sata vuotta sitten.
Nimitykselle on toki muitakin perusteluja, sillä Koukunvuoren laella oleva kivi on paitsi näyttävä maisemadominantti, erikoinen myös muuten. Kiven alla on nimittäin seitsemän pienempää kiveä, ja geologi Aimo Kejosen tekemän kartoituksen perusteella kivet ovat lajia, jota alueella on muuten vähän. Tämä siis viittaa siihen, että aluskivet on tuotu muualta ja lohkaretta on ihminen muokannut.
Uhrikiveksi nimetystä lohkareesta vähän matkaa länteen päin on myös toinen, suurin piirtein samankokoinen jalkakivi. Kun kiviä dokumentoitiin vuonna 2010 Heinäveden pyhät paikat -projektissa, uskontotieteiden emeritus professori Juha Pentikäinen piti ilmiselvänä, että näillä kahdella kivellä on yhteys.
Aineisto on tosin sittemmin laajentunut, sillä vuonna 2023 Heinäveden Muinaisseuran retkellä Koukunvuoren lakiharjanteen itäpäästä löytyi vielä kolmas, pienempi jalkakivi. Samalla polun varresta löytyi myös kalkatuskivi.
Joka tapauksessa vastaavia kahden tai useamman jalkakiven yhdistelmiä on Heinävedellä muuallakin. Koukunvuoresta katsoen lähin on Pilpansalossa, minkä lisäksi vastaavia on ainakin Honkaniemessä ja Kypärälahdessa. Myös Väntinkankaalla ja Kermanrannassa on jalkakiviä, jotka ovat vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan.
Koukunvuoren lähistö on muuten rikasta seutua löytöjensä puolesta, sillä muutaman kilometrin säteellä ovat muun muassa Pirunvuoren käräjäkivet, Ryöskän tupa ja pöytä, Vaaluniemen todennäköinen lapinraunio ja Vieruvuoren kalliomaalaus sekä myös muut Pilpan seudun löydöt. (MK)